Bibliografie
stultif-navis
Stultifera Navis. De tandeloze tijd deel 10

Net als het zevende verscheen het tiende deel van de romancyclus De tandeloze tijd van A.F.Th. van der Heijden voorlopig alleen in een bibliofiele editie. Stultifera navis komt ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de schrijver bij de Statenhofpers uit in een oplage van 125 ‘reguliere’ en 25 luxe exemplaren, alle door Van der Heijden genummerd en gesigneerd.

In 2016 verscheen Kastanje a/d Zee, deel 7 van De tandeloze tijd, bij dezelfde uitgever in beperkte oplage. Het boek, dat 125 euro kostte, was binnen drie dagen uitverkocht.

Stultifera navis (Latijn voor ‘narrenschip’) is volgens Jaap Schipper van de Statenhofpers een ‘omvangrijke, prachtige tekst’. Voor deze bibliofiele editie importeerde hij 2300 vellen geschept papier en wordt het boek gezet uit een speciale letter. Het eerste, door meesterbinder Philipp Janssen van een speciale band voorziene exemplaar werd op 15 oktober, zijn verjaardag, aan de auteur overhandigd.

Het boek beslaat 178 pagina’s en werd op geschept papier gedrukt. Het werd gezet uit de 13 punts Pastonchi, een bijzondere Italiaanse letter oorspronkelijk ontworpen in 1925. Joost Veerkamp tekende een portret als frontispice en drie vignetten. De gehele oplage werd door de auteur genummerd en gesigneerd.

Voor de verkoop waren beschikbaar:- 125 exemplaren die door Binderij in de Nok in halflinnen met platten van handgeschept Awagami Mingeishi werden gebonden. De prijs van deze exemplaren bedraagt € 160,- plus € 5,- verzendkosten.- 25 luxe exemplaren gebonden door Philipp Janssen in halfoasis met platten van handgeschept Fabriano Roma en gestoken in een schuifhoes.
Beide uitvoeringen zijn uitverkocht.

Korte samenvatting: de proloog sluit aan op het einde van Stemvorken: Albert en Corinne zijn betrokken bij de dood van Hans Krop in 1999. De drie volgende hoofdstukken spelen zich af in 2019; Albert en Corinne lopen tegen de 70 en varen op de Stultifera Navis, een cruiseschip waar de man van Corinne de kapitein van is, naar het noorderlicht. Beetje bij beetje komen we te weten wat er in 1999, en in 1969 op een camping in Spanje, is gebeurd.

• Bespreking door Han Roijakkers

Narrenschip van A.F.Th. vaart naar de Noordkaap; Arjan Peters in Argus 124, 13-4-2022

Vorig boek
4 / 70
Volgend boek