Mirjam Rotenstreich

Mirjam Rotenstreich (1959) leerde Adri van der Heijden eind jaren zeventig kennen, Net als Adri ontwikkelde zij zich als auteur. Op 15 juni 1988 werd hun zoon Tonio geboren. Tonio komt op 23 mei 2010 bij een verkeersongeval om het leven. Sindsdien leidden Adri en Mirjam een teruggetrokken bestaan. Ze wijden zich vrijwel uitsluitend nog aan het schrijven. De herinnering aan Tonio staat daarbij centraal. Mirjam: "Dat schrijven is voor mij een noodzaak; het is voor mij een vorm van overleven. Om tijdens het lange en 'eenzame' schrijfproces toch enig contact met de buitenwereld te hebben, houd ik op mijn blog een dagboek bij."

gondel.jpeg

1997
Over den titel dienen wij ons geen zorgen te maken.

blauwbrug.jpeg

2013
Verloren mensen

gevarendr.jpeg

2018
Tonio’s Blik

draaideur

2002
Salieristraat no 100

vallende%20o.jpeg

2016
De stalkster

vallende%20o.jpeg

2019
Natan

Tonio van der Heijden

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar. Hij was een verwoed fotograaf.

A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden?

Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonios leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld. Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.

tonio%20camera

Fotografie: © Tonio van der Heijden